Trattkantarell – Fakta, rensning och recept
Trattkantarellen (Craterellus tubaeformis) är en av Sveriges mest tillgängliga och uppskattade matsvampar.
Den växer i stora mängder under senhösten och är en favorit för både nybörjare och vana svampplockare.
Trattkantarellen är lätt att känna igen och har en mild, nötig smak som blir ännu fylligare när den torkas.




Utseende och växtplats
Färg: Gulbrun fot och brun hatt med trattform.
Hatt: Trattformad med vågiga kanter och ofta mörkare i mitten.
Kött: Tunt och segt, gulaktigt i foten.
Doft: Mild, något fruktig.
Växtplats: Växer ofta i stora grupper i mossig barrskog, särskilt under gran och tall.
Säsong: September till november – ibland även in i december vid mild höst.

Rensning och förvaring
Rensa gärna direkt i skogen – ta bort jord och barr från foten.
Trattkantareller är tåliga och klarar några dagar i kylskåp i papperspåse.
Utmärkt att torka för lång hållbarhet och koncentrerad smak.
Kan även frysas efter förvällning.

Tips för bästa smak
Torkade trattkantareller får en djupare och mer intensiv smak – perfekt i såser.
Passar bra med viltkött, rotfrukter och höstiga örter.
Kan ersätta kantarell i de flesta recept.

Stekta trattkantareller
Ingredienser:
- 300 g trattkantareller
- 1 liten gul lök
- 2 msk smör
- Salt och peppar
Gör så här:
- Rensa svampen och skär större exemplar i bitar.
- Hetta upp en torr stekpanna, låt svampen släppa vätskan.
- Tillsätt smör och finhackad lök, fräs tills allt fått fin färg.
- Krydda och servera som tillbehör eller på rostat bröd.
Trattkantarellsås
Ingredienser:
- 250 g trattkantareller
- 1 schalottenlök
- 2 msk smör
- 2 dl grädde
- 1 dl svampbuljong
- Salt, peppar och timjan
Gör så här:
- Fräs svampen torr i panna.
- Lägg i smör och lök, fräs mjukt.
- Häll i buljong och grädde, låt koka ihop.
- Krydda med timjan, salt och peppar. Servera till kött, pasta eller potatis.


Trattkantarellpasta
Ingredienser:
- 250 g pasta
- 200 g trattkantareller
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk smör
- 1 dl grädde
- Parmesanost
- Persilja
Gör så här:
- Koka pastan enligt anvisning.
- Fräs trattkantareller och vitlök i smör.
- Tillsätt grädde och låt sjuda.
- Blanda med pastan och toppa med parmesan och persilja.