Blek taggsvamp (Hydnum repandum)

Taggsvampar – Fakta, rensning och recept

Taggsvampar är en grupp goda och ofta lättplockade matsvampar som känns igen på sina små taggar på hattens undersida i stället för skivor.
De vanligaste matsorterna i Sverige är rödgul taggsvamp (Hydnum rufescens) och blek taggsvamp (Hydnum repandum).
De har mild, nötig smak och fast kött – och är dessutom lätta att känna igen för nybörjare.

Utseende och växtplats

Färg: Blek taggsvamp är ljusgul till vit, rödgul taggsvamp är gulorange till rödaktig.

Hatt: Rundad, något bucklig och torr i ytan.

Undersida: Täckt av mjuka, nedlöpande taggar.

Kött: Vitt och fast, ibland något sprött.

Doft: Mild och behaglig.

Växtplats: Mossig barrskog, ibland även blandskog.

Säsong: Augusti till oktober.

Rensning och förvaring

Skär av jordig fot redan i skogen.

Borsta bort smuts och barr hemma, undvik att skölja i vatten.

Förvara i papperspåse i kylskåp upp till 5 dagar.

Passar utmärkt att torka eller frysa efter förvällning.

Tips för bästa smak

Taggsvampar är milda – prova att blanda med mer smakrika svampar som Karl-Johan eller kantarell.

Passar utmärkt i gräddiga rätter.

Torkad taggsvamp kan malas till pulver och användas som krydda.

Stekta taggsvampar

Ingredienser:

  • 300 g taggsvamp
  • 2 msk smör
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Rensa svampen och skär större i bitar.
  2. Stek i torr panna tills vätskan avdunstat.
  3. Tillsätt smör och krydda. Servera som tillbehör eller på bröd.

Taggsvampsoppa

Ingredienser:

  • 300 g taggsvamp
  • 1 gul lök
  • 2 msk smör
  • 6 dl grönsaksbuljong
  • 2 dl grädde
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Fräs lök och svamp i smör tills de får färg.
  2. Häll på buljong och låt koka 10 min.
  3. Mixa slätt, rör ner grädden och smaka av.

Taggsvampstuvning

Ingredienser:

  • 250 g taggsvamp
  • 2 msk smör
  • 2 msk mjöl
  • 3 dl mjölk eller grädde
  • Salt och vitpeppar

Gör så här:

  1. Stek svampen i smör.
  2. Strö över mjöl och rör om.
  3. Häll i mjölk/grädde och koka upp under omrörning.
  4. Smaka av och servera till kött, potatis eller på toast.