Taggsvampar – Fakta, rensning och recept
Taggsvampar är en grupp goda och ofta lättplockade matsvampar som känns igen på sina små taggar på hattens undersida i stället för skivor.
De vanligaste matsorterna i Sverige är rödgul taggsvamp (Hydnum rufescens) och blek taggsvamp (Hydnum repandum).
De har mild, nötig smak och fast kött – och är dessutom lätta att känna igen för nybörjare.




Utseende och växtplats
Färg: Blek taggsvamp är ljusgul till vit, rödgul taggsvamp är gulorange till rödaktig.
Hatt: Rundad, något bucklig och torr i ytan.
Undersida: Täckt av mjuka, nedlöpande taggar.
Kött: Vitt och fast, ibland något sprött.
Doft: Mild och behaglig.
Växtplats: Mossig barrskog, ibland även blandskog.
Säsong: Augusti till oktober.

Rensning och förvaring
Skär av jordig fot redan i skogen.
Borsta bort smuts och barr hemma, undvik att skölja i vatten.
Förvara i papperspåse i kylskåp upp till 5 dagar.
Passar utmärkt att torka eller frysa efter förvällning.

Tips för bästa smak
Taggsvampar är milda – prova att blanda med mer smakrika svampar som Karl-Johan eller kantarell.
Passar utmärkt i gräddiga rätter.
Torkad taggsvamp kan malas till pulver och användas som krydda.
Stekta taggsvampar
Ingredienser:
- 300 g taggsvamp
- 2 msk smör
- Salt och peppar
Gör så här:
- Rensa svampen och skär större i bitar.
- Stek i torr panna tills vätskan avdunstat.
- Tillsätt smör och krydda. Servera som tillbehör eller på bröd.
Taggsvampsoppa
Ingredienser:
- 300 g taggsvamp
- 1 gul lök
- 2 msk smör
- 6 dl grönsaksbuljong
- 2 dl grädde
- Salt och peppar
Gör så här:
- Fräs lök och svamp i smör tills de får färg.
- Häll på buljong och låt koka 10 min.
- Mixa slätt, rör ner grädden och smaka av.
Taggsvampstuvning
Ingredienser:
- 250 g taggsvamp
- 2 msk smör
- 2 msk mjöl
- 3 dl mjölk eller grädde
- Salt och vitpeppar
Gör så här:
- Stek svampen i smör.
- Strö över mjöl och rör om.
- Häll i mjölk/grädde och koka upp under omrörning.
- Smaka av och servera till kött, potatis eller på toast.