Svampar i affären – färska, frysta och torkade

Vilka svampar kan man köpa i affären?

Att köpa svamp i affären är ett smidigt sätt att njuta av smakrik svamp året runt, utan att behöva plocka den själv. I svenska butiker finns ett brett utbud av både färska, frysta, torkade och konserverade svampar, från klassiska matsvampar till exotiska sorter.

Färska svampar

Färska svampar är ofta det första man ser i butiken. Här finns champinjoner i flera varianter, som vit champinjon, kastanjechampinjon och portabello. Kantareller säljs ofta under säsong och är uppskattade för sin fruktiga smak och gyllengula färg. Karljohan, eller stensopp, kan ibland köpas färsk men finns ofta fryst eller torkad. Ostronskivling är populär i både svenska och asiatiska rätter, medan shiitake och enoki är vanliga i asiatiska matvarubutiker. Andra färska svampar som kan dyka upp är king oyster (kronärtskockssvamp), pioppino och portabello.

  • Champinjon (Agaricus bisporus)
    vanlig vit, kastanje och portabello.
  • Kantarell (Cantharellus cibarius)
    ofta färsk under säsong.
  • Karljohan / Stensopp (Boletus edulis)
    ibland färsk, oftare fryst.
  • Ostronskivling (Pleurotus ostreatus)
    populär i asiatiska rätter.
  • Shiitake (Lentinula edodes)
    säljs färsk i större butiker.
  • Enoki (Flammulina velutipes)
    tunn, lång svamp, vanlig i asiatiska rätter.
  • Portabello (Agaricus bisporus, stor champinjonvariant)
  • Kronärtskockssvamp / King oyster (Pleurotus eryngii)
  • Pioppino (Agrocybe aegerita)
    säljs ibland färsk i större livsmedelsbutiker.

Frysta svampar

Frysta svampar är praktiska eftersom de bevarar smak och konsistens länge. Trattkantareller, Karljohan och ostronskivling är vanliga frysta alternativ, ofta även som blandade svampmixar för soppor och grytor. Shiitake finns också ofta fryst.

  • Trattkantarell
  • Karljohan / Stensopp
  • Blandsvampmixar för soppor och grytor
  • Shiitake
  • Ostronskivling

Torkade svampar

Torkade svampar är utmärkta för långvarig förvaring och används ofta i såser, risotto och soppor. Karljohan och trattkantarell är de mest populära torkade alternativen, men även shiitake och blandade exotiska svampar kan hittas.

  • Karljohan / Stensopp
  • Trattkantarell
  • Shiitake
  • Blandade svampar för såser, risotto och soppor

Konserverad svamp

Konserverad svamp är praktiskt för snabb matlagning. Champinjoner på burk är vanligast, men även kantareller och blandade svampmixar finns.

  • Champinjoner på burk
  • Blandade svampmixar i lag
  • Små burkar med kantareller

Ingående ingredienser och förändring under tillagning

Beräkningarna tar hänsyn till viktförändringar, framför allt genom förlust eller upptag av vatten och fett vid tillagning, och detta sker med hjälp av justerings faktorer. Dessutom används vid beräkningarna faktorer som justerar för näringsämnes förluster av både vitaminer och vissa mineraler under tillagning. För att göra det tydligare visas de faktorer som används i tabellen nedan. Ett värde på 1,00 innebär därför ingen förändring, medan ett lägre värde än 1,00 visar en förlust och däremot ett högre värde än 1,00 anger en ökning.

 Svamp vätska bortkokt
LivsmedelsgruppGrönsaker o baljväxter
Mängd (g)153
Faktor för viktförändring vatten1,61
Faktor för viktförändring fett1,00
Tiamin1,00
Riboflavin1,00
Vitamin B61,00
Folat, totalt1,00
Vitamin B121,00
Vitamin C1,00
Kalium, K1,00

Svamp – lär dig skilja på ätliga och giftiga sorter

Källa: Livsmedelsverket

Allemansrätten
Plocka blommor, bär och svamp

Källa: Naturvårdsverket

Receptbanken – laga något gott idag

I vår Receptbank hittar du rätter som:

  • Svampsoppor och grytor
  • Krämiga pastarätter
  • Lyxiga svampsåser
  • Snabba svampmackor
  • Vegetariska svampburgare

Varje recept är anpassat för den aktuella svampsorten och innehåller både steg-för-steg-instruktioner och tips för bästa smak.