Björksopp (Leccinum scabrum)

Björksopp – Fakta, tips och recept

Björksoppar och andra soppar är en uppskattad grupp matsvampar i Sverige. De känns lätt igen på sina rör under hatten i stället för skivor, och på sin ofta kraftiga fot. Björksoppen (Leccinum scabrum) är en av de mest kända, men i våra skogar finns även andra goda soppar som rödbrun björksopp, aspsopp och brunsopp.

Kännetecken för soppar

Hatt: Ofta brun, beige eller rödbrun, med torr eller lätt slemmig yta.

Rörlager: Ljust till gråbrunt med små röröppningar istället för skivor.

Fot: Lång och ofta täckt av små mörka fjäll (hos björksoppen).

Kött: Vitt till grått, ändrar ibland färg vid snitt.

Växtplats: Björksoppar växer i symbios med björk och hittas därför ofta i björkskogar, hagmarker och skogsbryn.

Säsong: De är vanliga i hela Sverige under juli–oktober, särskilt efter regnperioder.

Rensning och förvaring

Skär av jordig fot redan i skogen.

Kontrollera att svampen är fri från maskangrepp.

Går bra att torka, men smaken är inte lika kraftig som hos Karl-Johan.

Äldre exemplar kan bli svampiga i konsistensen och bör rensas noga.

Tips för bästa smak

Plocka endast friska exemplar.

Undvik soppar med slemmig, mörk och mjuk hatt – de är ofta angripna.

Lär dig skilja matsoppar från den giftiga djävulssoppen (ovanlig i Sverige).

Smörstekt björksopp med lök

Ingredienser:

  • 500 g färsk björksopp
  • 1 gul lök
  • 50 g smör
  • Salt & svartpeppar

Gör så här:

  1. Rensa och skär svampen i skivor.
  2. Skala och hacka löken fint.
  3. Stek svampen i torr panna tills vätskan kokat bort.
  4. Tillsätt smör och lök, fräs tills löken är mjuk och svampen fått fin färg.
  5. Smaka av med salt och peppar. Servera på rostat bröd eller som tillbehör.

Krämig björksoppsoppa

Ingredienser:

  • 400 g björksopp
  • 1 liten gul lök
  • 2 msk smör
  • 5 dl grönsaks- eller kycklingbuljong
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk torkad timjan
  • Salt & vitpeppar

Gör så här:

  1. Rensa och hacka svampen.
  2. Hacka löken och fräs den i smör i en kastrull.
  3. Lägg i svampen och fräs tills den börjar släppa vätska.
  4. Häll på buljong och låt koka 10 minuter.
  5. Tillsätt grädde och timjan, låt sjuda ytterligare 5 minuter.
  6. Mixa soppan slät och smaka av.

Pasta med björksopp, vitlök och persilja

Ingredienser:

  • 300 g pasta (t.ex. tagliatelle)
  • 400 g björksopp
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
  • 1 dl hackad färsk persilja
  • Parmesanost
  • Salt & peppar

Gör så här:

  1. Koka pastan enligt anvisningarna.
  2. Rensa och skiva svampen, stek i olivolja tills den fått färg.
  3. Pressa i vitlök och fräs kort.
  4. Blanda den stekta svampen med pastan och persiljan.
  5. Servera med rikligt med riven parmesan.