Björksopp – Fakta, tips och recept
Björksoppar och andra soppar är en uppskattad grupp matsvampar i Sverige. De känns lätt igen på sina rör under hatten i stället för skivor, och på sin ofta kraftiga fot. Björksoppen (Leccinum scabrum) är en av de mest kända, men i våra skogar finns även andra goda soppar som rödbrun björksopp, aspsopp och brunsopp.




Kännetecken för soppar
Hatt: Ofta brun, beige eller rödbrun, med torr eller lätt slemmig yta.
Rörlager: Ljust till gråbrunt med små röröppningar istället för skivor.
Fot: Lång och ofta täckt av små mörka fjäll (hos björksoppen).
Kött: Vitt till grått, ändrar ibland färg vid snitt.
Växtplats: Björksoppar växer i symbios med björk och hittas därför ofta i björkskogar, hagmarker och skogsbryn.
Säsong: De är vanliga i hela Sverige under juli–oktober, särskilt efter regnperioder.

Rensning och förvaring
Skär av jordig fot redan i skogen.
Kontrollera att svampen är fri från maskangrepp.
Går bra att torka, men smaken är inte lika kraftig som hos Karl-Johan.
Äldre exemplar kan bli svampiga i konsistensen och bör rensas noga.

Tips för bästa smak
Plocka endast friska exemplar.
Undvik soppar med slemmig, mörk och mjuk hatt – de är ofta angripna.
Lär dig skilja matsoppar från den giftiga djävulssoppen (ovanlig i Sverige).
Smörstekt björksopp med lök
Ingredienser:
- 500 g färsk björksopp
- 1 gul lök
- 50 g smör
- Salt & svartpeppar
Gör så här:
- Rensa och skär svampen i skivor.
- Skala och hacka löken fint.
- Stek svampen i torr panna tills vätskan kokat bort.
- Tillsätt smör och lök, fräs tills löken är mjuk och svampen fått fin färg.
- Smaka av med salt och peppar. Servera på rostat bröd eller som tillbehör.
Krämig björksoppsoppa
Ingredienser:
- 400 g björksopp
- 1 liten gul lök
- 2 msk smör
- 5 dl grönsaks- eller kycklingbuljong
- 2 dl grädde
- 1 tsk torkad timjan
- Salt & vitpeppar
Gör så här:
- Rensa och hacka svampen.
- Hacka löken och fräs den i smör i en kastrull.
- Lägg i svampen och fräs tills den börjar släppa vätska.
- Häll på buljong och låt koka 10 minuter.
- Tillsätt grädde och timjan, låt sjuda ytterligare 5 minuter.
- Mixa soppan slät och smaka av.
Pasta med björksopp, vitlök och persilja
Ingredienser:
- 300 g pasta (t.ex. tagliatelle)
- 400 g björksopp
- 2 vitlöksklyftor
- 3 msk olivolja
- 1 dl hackad färsk persilja
- Parmesanost
- Salt & peppar
Gör så här:
- Koka pastan enligt anvisningarna.
- Rensa och skiva svampen, stek i olivolja tills den fått färg.
- Pressa i vitlök och fräs kort.
- Blanda den stekta svampen med pastan och persiljan.
- Servera med rikligt med riven parmesan.