Stensopp / Karljohan (Boletus edulis)

Karl-Johan / Stensopp – Fakta, rensning och recept

Karl-Johan (Boletus edulis), även kallad stensopp, är kanske den mest älskade svampen i det svenska köket efter kantarellen.
Med sin nötiga, fylliga smak och fasta konsistens passar den lika bra färsk som torkad.
Karl-Johan är högt värderad i hela världen och är en av de mest eftertraktade svamparna i Italien, där den kallas Porcini.

Utseende och växtplats

Färg: Brun hatt, ljusare under och vit fot.

Hatt: Halvklotformad som ung, blir mer utbredd med åldern.

Kött: Vitt, fast och håller formen vid tillagning.

Doft: Mild, något nötig.

Växtplats: Växer i både barr- och lövskog, ofta under gran, tall eller björk.

Säsong: Juli till oktober, ibland längre vid mild höst.

Rensning och förvaring

Skär av jordig fot redan i skogen.

Kontrollera att svampen är fri från maskangrepp.

Förvara färsk Karl-Johan i papperspåse i kylskåp, 2–3 dagar.

Utmärkt att torka – smaken blir ännu mer intensiv.

Kan även frysas efter förvällning.

Tips för bästa smak

Torkad Karl-Johan ger kraftigare smak än färsk – perfekt i sås och risotto.

Använd blötläggningsvattnet från torkad svamp som extra smak i rätter.

Passar utmärkt med smör, grädde, vitlök och örter som timjan och persilja.

Stekta Karl-Johan

Ingredienser:

  • 300 g Karl-Johan
  • 2 msk smör
  • 1 vitlöksklyfta
  • Salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Rensa och skiva svampen.
  2. Hetta upp en torr panna och låt svampen släppa vätskan.
  3. Tillsätt smör och pressad vitlök, stek gyllene.
  4. Krydda och servera som tillbehör eller på toast.

Karl-Johan-risotto

Ingredienser:

  • 250 g Karl-Johan (färsk eller torkad)
  • 2 dl arborioris
  • 1 liten gul lök
  • 1 dl vitt vin
  • 6–7 dl varm buljong
  • 2 msk smör
  • 1 dl riven parmesan
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Om du använder torkad svamp – blötlägg den i varmt vatten 20 min.
  2. Fräs lök och svamp i smör.
  3. Tillsätt riset och rör om tills det blir glansigt.
  4. Häll i vin och låt koka in.
  5. Tillsätt buljong lite i taget under omrörning tills riset är krämigt.
  6. Rör ner parmesan, smaka av med salt och peppar.

Karl-Johan-sås

Ingredienser:

  • 200 g Karl-Johan
  • 1 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 2 dl grädde
  • 1 dl svampbuljong
  • Salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Fräs svamp och lök i smör tills det får färg.
  2. Häll i buljong och grädde, låt småkoka 10 min.
  3. Smaka av och servera till kött, pasta eller potatis.